Opakowania dla cateringu
Od początku 2019 roku wiele restauracji przestawiło się na produkcję jedzenia na wynos, aby nie zbankrutować, wzrosła także ilość firm oferujących wszelkiego rodzaju zdrowe dietetyczne posiłki w pudełkach z dostawą.
Jednak aby danie wspaniale się prezentowało oraz nie straciło walorów smakowych, mimo czasu spędzonego w samochodzie, konieczne jest odpowiednie opakowanie.
Branża cateringowa korzysta z pojemników wykonanych z różnych surowców, zarówno papierowych, biodegradowalnych, jak i z tworzyw sztucznych. Są one dostosowane do rodzaju potrawy oraz sposobu jej podania, ważne też, aby były neutralne dla żywności i odpowiednie do recyclingu.
Z papieru
Coraz częściej pojawiające się opakowania jako ekologiczna alternatywa dla pojemników plastikowych. Wykorzystywane praktycznie w całym sektorze HoReCa, zwłaszcza w restauracjach specjalizujących się w typowych daniach na wynos, pizzeriach czy restauracjach orientalnych. Pojemniki wykonane z papieru są lekkie, oddychające i wygodne w transporcie oraz, co bardzo istotne – biodegradowalne. Można także na nich bez problemu nadrukować informacje o firmie i samej potrawie. Mają jednak wadę, łatwo chłoną wszelkie płyny, nadają się zatem do głównie potraw suchych.
Z tworzyw sztucznych
Popularne pojemniki mogą być wykonane ze różnych sztucznych materiałów, takich jak atestowany spieniony polistyren (styropian), polipropylen (PP), politereftalan etylenu (PET) oraz folia spożywcza (HDPE). Opakowania te nie przeciekają i dobrze trzymają temperaturę. Warto również wspomnieć,że jeśli powyższe opakowania wykonane są z materiałów jednorodnych doskonale nadają się do recyklingu ,co również przyczynia się do ratowania naszej planety.Nowością są opakowania wytwarzane z zastosowaniem technologii AirBox, dzięki której para z gorącej potrawy jest odprowadzana poza opakowanie, gwarantując świeżość i niezmieniony stan dania.
Z surowców organicznych
Do produkcji opakowań najczęściej wykorzystywane są biopolimery, takie jak PLA – powstałe z mączki kukurydzianej oraz PHA. Równie popularna jest pulpa celulozowa. Dodatkowo pojemniki można pokryć naturalnymi związkami o działaniu antybakteryjnym, mającymi za zadanie chronić żywność przed szczepami bakterii odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe.
Opakowania jednorazowe mogą także być znakomitym nośnikiem reklamy, wzbogacone o logo, chwytliwy slogan i informacje kontaktowe wyróżnią firmę na tle konkurencji.