
Wydawać się może prawie niemożliwym zamówić danie w postaci zupy na wynos.
Słoiki są nieestetyczne, nie utrzymują ciepła posiłku i dużo ważą. Żadna z firm cateringowych nie korzysta z takiego rozwiązania.
W co zatem można zapakować zupę by dojechała do klienta cała w ładnym opakowaniu?
Okrągłe pojemniki styropianowe z przykrywkami i plastikowe z wieczkami są najtańszym i najpopularniejszym do tej pory rozwiązaniem.
W związku z decyzją Unii Europejskiej w 2021 roku nastąpił całkowity zakaz produkcji takich opakowań. Najpóźniej do 03.07.2021 firmy mają czas na pozbycie się z magazynów tego typu pojemników (tzw. zapasów).
Opakowania te mimo ceny są na tyle problematyczne, że nawet ich selektywna zbiórka nie pomaga w ograniczeniu ich ilości i zanieczyszczają ekosystem.
Pojemniki PP (do zgrzewania i z wieczkami)
Polipropylen (PP) wykazuje dużą odporność chemiczną oraz odporność na wysokie temperatury.
Pojemniki te charakteryzują się dużą sztywnością zachowując przy tym elastyczność, oraz nie pęknają (jeśli nie poddane są dużym siłom czy naciskom). Bardzo ważną cechą jest ich ciężar, a raczej jego brak. Kompaktowe oraz wygodne do przechowywania. Posiadają wieczka idealnie dopasowane, które szczelnie zamykają pojemniki i chronią zawartość przed wylaniem.
Na rynku dostępne są również opakowania z plombą zabezpieczającą.
Opakowania te można również zgrzewać folią do zgrzewu.
Pojemnik zgrzewalny wraz z zawartością umieszcza się w zgrzewarce, która przy użyciu wysokiej temperatury zamyka szczelnie pojemnik folią do zgrzewu. Gwarantuje to pełną szczelność i to, że nikt prócz restauracji w której było jedzenie pakowane i klienta nie miał odstępu do zawartości.
Zgrzany pojemnik zabezpiecza tez danie przed szybką utratą temperatury. Niektóre folie do zgrzewu mają powłokę NO-FOG (chroniące przed parowaniem, dzięki czemu zawartość jest dobrze widoczna).
Opakowania z PP są dostępne w różnych kolorach i rozmiarach.
Do produkcji tych opakowań często wykorzystywany jest papier z recyklingu, lub pozyskiwany z upraw leśnych - przeznaczonych do tego celu.
Pojemniki takie zrobione są z grubej warstwy papieru i posiadają oddzielne i dedykowane przykrywki.
Zaletą jest napewno ekologia, estetyka oraz mały ciężar.
Restauracje oraz Firmy Cateringowe mają dziś zatem ogromny wybór pojemników ekologicznych do zup.