
Posiłek regeneracyjny to nic innego, jak wyżywienie, które jest zapewniane pracownikowi przez pracodawcę. Wydawane jest względu na wykonywanie obowiązków w trudnych warunkach. W jego skład wchodzi jedno gorące danie, ale również dodatkowy napój. Kaloryczność zależna jest od tego, jakie jest zapotrzebowanie danego pracownika. Czy wiesz jednak, w jaki sposób można serwować posiłki tego rodzaju? Sprawdź, z jakich opakowań na wynos warto skorzystać!
Czym są posiłki regeneracyjne?
Nie każdy wie, czym właściwie jest Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279). Okazuje się, że w przypadku niektórych zawodów, pracodawca zobowiązany jest do zapewnienia swoim pracownikom odpowiedniego wyżywienia. Jest to tak zwany posiłek regeneracyjny, który składa się z jednego gorącego dania oraz napoju.
Jest on nieodpłatny i przysługuje osobom, które muszą pracować w trudnych i uciążliwych warunkach. Zapotrzebowanie organizmu takich pracowników jest znacznie większe, niż na przykład w przypadku osób, który spędzają kilka godzin przed komputerem. Przy pracy fizycznej koniecznie należy uzupełnić ubytki kaloryczne, aby móc przystąpić do dalszego wykonywania obowiązków. Warto jeszcze dodać, że o posiłkach regeneracyjnych mówimy też w przypadku różnego rodzaju zawodów sportowych. Opłacając uczestnictwo w danym wydarzeniu, organizator często zobowiązuje się zapewnić nam pożywienie, z którego skorzystamy po wysiłku fizycznym.
Jak zapakować posiłki regeneracyjne?
Tutaj pojawia się dosyć istotne pytanie – jak pakować posiłki regeneracyjne, aby zachować obowiązujące zasady higieny oraz aby wydane dania jak najdłużej zachowały odpowiednią temperaturę? Z pomocą przychodzą nam opakowania na zupy, które stosuje się w przypadku potraw serwowanych na wynos.
Do wyboru mamy przeróżne warianty takich opakowań. Warto zacząć od wersji papierowych, zazwyczaj tych bez wieczka, które idealnie sprawdzają się w sytuacji, gdy posiłek ma płynną formę i ma być spożyty natychmiast. Papier jest przede wszystkim ekologiczny. Nie możemy jednak zapominać o tym, że niekiedy konieczne jest wykorzystanie plastikowych wariantów. Do posiłków regeneracyjnych o różnej konsystencji idealnie sprawdzają się miski na zupę, do których możemy dołożyć również plastikowe wieczko. Dzięki temu danie dłużej pozostaje ciepłe.
W ofercie naszego sklepu dostępne są wspomniane wyżej jednorazowe naczynia, z których można korzystać zarówno w pracy, jak i w domu. Są niezastąpione w branży gastronomicznej. Wykonane z wysokiej jakości materiałów, trwałe i bezpieczne dla zdrowia. Zachęcamy do sprawdzenia pełnej oferty!