
Prowadzenie restauracji lub firmy zajmującej się przetwórstwem spożywczym to nie lada wyzwanie. Należy dopełnić bardzo wielu kluczowych kwestii, aby zapewnić bezpieczeństwo nie tylko swoim pracownikom, ale także klientom i gościom. Kluczowe jest, aby podczas pracy przestrzegać najważniejszych zasad związanych z BHP. Co szczególnie warto wiedzieć o zachowaniu właściwego bezpieczeństwa żywności? Podpowiadamy!
Czym jest bezpieczeństwo żywności?
Nie każdy wie, czym właściwie jest bezpieczeństwo żywności. To nic innego jak świadomość, że żywność, która będzie przez nas spożywana nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia, czy nawet życia. Prościej mówiąc – ważne jest spełnienie pewnych norm i przestrzeganie podstawowych zasad, dzięki czemu jedzenie może zostać uznane za bezpieczne. Takie określenie, jak bezpieczeństwo żywności, doskonale znane jest osobom, które prowadzą własne restauracje lub inne biznesy związane z przetwórstwem spożywczym.
Czego mogą dotyczyć warunki, których należy bezwzględnie przestrzegać? Będzie to na przykład zakres stosowanych substancji dodatkowych, takich jak pestycydy czy barwniki. Warto jeszcze dodać, że Unia Europejska nie chroni jedynie konsumenta, ale także dba o to, aby rynek prosperował jak najlepiej. Dlatego, zanim postanowisz produkować żywność czy przygotowywać ją dla innych, a następnie sprzedawać we własnym lokalu – upewnij się, że wiesz, jakie obowiązki ciążą na Tobie i Twoich pracownikach.
Bezpieczeństwo żywności a produkty, które warto posiadać
Jeżeli prowadzisz swój własny biznes, zapewne zastanawiasz się, w co należy wyposażyć swoją firmę, aby Twoi pracownicy mogli jak najlepiej przestrzegać zasad związanych z bezpieczeństwem żywności. W naszym sklepie znajdą Państwo produkty, których używanie jest nie tylko wskazane, ale często też niezbędne.
Przykładem są między innymi rękawice nitrylowe oraz inne dostępne warianty. Na wielu stanowiskach noszenie ich jest po prostu obowiązkowe. Nie tylko zabezpieczają naszą skórę, ale przede wszystkim chronią przed przedostaniem się do żywności różnego rodzaju zanieczyszczeń. Są to rękawice jednorazowe, dlatego też dostępne są do zakupu w dużych opakowaniach.
Nie można też zapominać o tym, jak ważne są środki do dezynfekcji rąk i powierzchni. Należy używać ich nieustannie, aby zachować niezbędną czystość stanowiska. Warto jednak upewnić się, czy konkretny środek może mieć kontakt z jedzeniem oraz kiedy takiego kontaktu należy bezwzględnie unikać. W naszym sklepie znaleźć można szeroką ofertę różnego rodzaju środków o niezwykle wysokiej skuteczności.