Grzyby – jak przechowywać te wyjątkowe jesienne dary?
Grzyby – jak przechowywać te wyjątkowe jesienne dary?Grzyby – jak przechowywać te wyjątkowe jesienne dary?

Okres jesienny obfituje w poranki spędzone między innymi na grzybobraniu. To wyjątkowy czas, który pozwala nam przygotować się odpowiednio na nadchodzącą zimę. W końcu większość z nas nie może doczekać się pysznych pierogów z grzybami, które pojawią się już niebawem na przykład na wigilijnym stole. Aby było to jednak możliwe, nasze zbiory muszą zostać odpowiednio zabezpieczone na kilka najbliższych miesięcy. Co warto wiedzieć o przechowywaniu grzybów? 

Kilka słów o grzybach…

Grzyby są wyjątkowym dodatkiem do naszych dań, a czasami nawet głównym składnikiem, który potrafi zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Należy jednak mieć na uwadze, że w przypadku grzybów ważny jest nie tylko sam proces ich zbierania (chociaż zapewne jest on najprzyjemniejszy i dla wielu osób to idealny sposób na spędzanie wolnego czasu), ale także właściwa obróbka naszych zbiorów. 

Niestety, ale grzyby bardzo szybko mogą stracić swoją świeżość. Dlatego zaleca się, aby do ich obróbki przystąpić w przeciągu doby od czasu ich zebrania. Do wyboru mamy między innymi suszenie, duszenie, marynowanie czy mrożenie.

Jak przechowywać świeże produkty z dodatkiem grzybów?

Wiele osób decyduje się na przygotowanie pysznych dań z grzybami zaraz po ich zebraniu. Sosy, duszonki i tym podobne potrawy jesienią bardzo często goszczą na naszym stole. Jeżeli chcemy podzielić się przygotowanymi pysznościami lub zostawić coś na później, możemy wykorzystać zarówno plastikowe opakowania, jak i te wykonane z pulpy. Po obróbce termicznej grzyby bez problemu można przechowywać w lodówce i spożyć następnego dnia.

Jak poprawnie przechowywać suszone grzyby?

Aromatyczne, smaczne i jedyne w swoim rodzaju – właśnie tak można określić suszone grzyby. Aby jednak zachowały swój niesamowity zapach, musimy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Tutaj do wyboru mamy na przykład pojemniki PET i OPS. Musimy jednak pamiętać o szczelnym zamykaniu i ochronie przed wilgocią. Istotna będzie również temperatura pokojowa, czyli taka, która osiąga maks. 25°C. Innym, równie ciekawym wariantem są szklane słoiki. Zaleca się wybierać te opakowania, które pozwolą nam doglądać zawartości bez konieczności otwierania wieczka, pokrywy czy zakrętki.

Jeżeli jednak obawiasz się wilgoci, możesz ułożyć na dnie słoika lub pojemnika odrobinę ryżu. Tymczasem ochronę przed molami i innymi szkodnikami zapewnią liście laurowe. Warto jednak wiedzieć, że te ostatnie mogą wpłynąć na piękny aromat grzybów. 

do góry
Pozycjonowanie: www.luczak.pl
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium