
O cudownych właściwościach kiszonek słyszał już chyba każdy. Wiele osób docenia także smak domowych przetworów, które wolimy znacznie bardziej od produktów dostępnych na sklepowych półkach. W końcu mamy możliwość przygotować dania w pełni dopasowane do naszych upodobań. Początek jesieni to idealny czas na przygotowanie zdrowych posiłków, które następnie umieścimy w szklanych słoikach i odstawimy na kolejne miesiące. Co jednak warto wiedzieć o poprawnym przechowywaniu?
Dlaczego warto jeść domowe przetwory i kiszonki?
Kiszenie to jeden ze sposobów przedłużenia trwałości produktów. Jednak to, co jest szczególnie ważne, to fakt, że kiszonki mają bardzo dobry wpływ na rozwój probiotycznych bakterii w naszych jelitach. Jeżeli chodzi natomiast o domowe przetwory, to ich główną zaletą jest pełna świadomość tego, co się w nich znajduje. Możemy przygotować je według ulubionych przepisów, mając na uwadze swoje zdrowie. Tutaj to od nas zależy, czy dodamy do nich cukru, czy też może postawimy na nieco bardziej dietetyczne warianty. Ponadto, jeżeli posiadamy własny ogród, który obfituje w owoce i warzywa, nie musimy martwić się o to, że zmarnujemy jedzenie i nie zdążymy go zjeść, zanim się zepsuje.
Jak poprawnie przechowywać domowe przetwory i kiszonki?
Przygotowane przetwory najlepiej przechowywać w słoikach, które postawimy w suchym i zacienionym miejscu. Regularnie doglądajmy ich stanu, aby mieć pewność, że nie dzieje się z nimi nic złego. Nie zapomnijmy również o właściwym opisaniu opakowań.
Co bardzo ważne, wiele osób zapomina o tym, że przechowywanie produktów jest istotne także po otworzeniu naszych przetworów. Warto zaopatrzyć się w między innymi w pojemniki plastikowe, które pozwolą nam na rozdzielenie przetworów (czy na przykład surówek) i rozdanie ich bliskim bądź przyjaciołom. Zawsze zwracajmy uwagę na to, czy są to opakowania przeznaczone do przechowywania żywności.
Jak wygląda przechowywanie żywności przeznaczonej na sprzedaż?
Nie da się jednak ukryć, że nie każdy z nas ma czas na regularne przygotowywanie domowych przetworów czy kiszonek. Zdarza się, że jedyną możliwością jest wybór produktów dostępnych na sklepowych półkach. To również może być doskonałe rozwiązanie! Musimy jedynie upewnić się, że producent rzeczywiście oferuje nam najwyższą jakość. Czytajmy składy i zwracajmy uwagę na to, czy sprzedawane produkty zostały odpowiednio zabezpieczone. Na przykład kiszonki powinny znaleźć się w specjalnych pojemnikach wyglądających jak wiaderka z plombą. Dzięki temu będziemy mieć pewność co do świeżości kupowanych artykułów spożywczych.